Huidkanker

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom of ook wel spinocellulair carcinoom genoemd, is een huidkanker die we voornamelijk bij ouderen of bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld na transplantatie, zien. De belangrijkste oorzaak is vaak en lang in de zon zitten.

Plaveiselcelcarcinoom-300x300Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op die plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. Mensen met een lichte kleur huid hebben een groter risico om plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere kleur huid. Voordat een plaveiselcelcarcinoom ontstaat zijn er vaak eerst ruwe rode vlekjes op de huid. Deze vlekjes heten actinische keratosen. Actinische keratosen kunnen na lange tijd in plaveiselcelcarcinoom veranderen.

Hoe ziet het plaveiselcelcarcinoom eruit?

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt (langzaam) groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet.

Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Het kan overal op het lichaam voorkomen. Meestal op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Hoewel een plaveiselcelcarcinoom meestal met het blote oog door onze dermatologen kan worden herkend, zal bij twijfel onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel worden weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek. We onderzoeken uw huid op meer plaveiselcelcarcinomen en huidkanker en voelen of de lymfeklieren vergroot zijn. Als er een groot risico is dat het plaveiselcelcarcinoom zich naar andere delen van uw lichaam heeft uitgezaaid, is verder onderzoek noodzakelijk.

Behandeling

In Mohs Klinieken kan het plaveiselcelcarcinoom met verschillende technieken behandeld worden. Voor welke methode uiteindelijk gekozen wordt, hangt af van de groeiwijze, de grootte, de plaats van de tumor en of er al eerder een behandeling heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk komen we samen met u tot een behandelplan.

Indien lymfeklieronderzoek of ander onderzoek nodig is, wordt u naar een gespecialiseerd centrum verwezen. In het geval dat er uitzaaiingen naar elders in het lichaam zijn, wordt u eveneens naar een gespecialiseerd centrum verwezen.

Excisie: onder plaatselijke verdoving wordt het plekje weggesneden en de wond gehecht. Het weggesneden stukje huid wordt later microscopisch onderzocht door de anatoom-patholoog.

Mohs micrografische chirurgie: Onder plaatselijke verdoving wordt op een specifieke manier het plaveiselcelcarcinoom weggesneden. Het bijzondere aan deze techniek is dat het weggesneden stukje huid onmiddellijk onder de microscoop wordt bekeken. Rest er ergens nog huidkanker, wordt er nog een stukje weggesneden en onderzocht. Dit wordt herhaald tot alle huidkanker weggenomen is. Nadien wordt het ontstane huiddefect gesloten. De behandeling kan een paar uren duren, afhankelijk van hoe vaak er opnieuw een stukje moet worden weggenomen. We hebben een gezellige “woonkamer” waar u rustig tussen de ingrepen door kunt verblijven. Wij voorzien u van eten en drinken.

De Mohs-techniek heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • weefselsparend: er wordt een minimale hoeveelheid gezonde huid weggenomen
  • aan het einde van de hele ingreep weten we dat de gehele huidkanker is weggenomen
  • het aantal recidieven (huidkanker dat terugkeert) is, vergeleken met de andere technieken, het laagst.

Bestraling: soms kunnen bij de operatie niet alle tumorcellen verwijderd worden en zal er aanvullend bestraald worden. Wij verwijzen u hiervoor naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Moet u terug naar Mohs Klinieken voor controle?

mohs_klinieken-stephanie-steeman-dermatoloogNa de behandeling wordt uw huid 5 jaar lang regelmatig gecontroleerd. Dit gebeurt om te kijken of het plaveiselcelcarcinoom niet is teruggekomen of zich naar andere plekken in het lichaam heeft uitgezaaid. Ook wordt de rest van het lichaam gecontroleerd om te kijken of er geen andere nieuwe plaveiselcelcarcinomen of andere huidkanker bijgekomen zijn.

We onderzoeken ook of u actinische keratosen heeft. Die worden behandeld om verandering naar plaveiselcarcinoom tegen te houden.

Is plaveiselcelcarcinoom te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Als de plek helemaal weg is zullen bijna nooit problemen ontstaan. Het plaveiselcelcarcinoom kan zich uitzaaien (verspreiden) naar de lymfeklieren of andere delen van uw lichaam. Het risico hiervoor is het grootst bij grote plekken op de oren en de lippen. Als er uitzaaiingen zijn heeft u meer behandeling nodig (snijden of bestralen) en soms moet u ook medicijnen slikken (chemotherapie). Wij verwijzen u hiervoor naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Wat kunt u zelf nog doen?

Na behandeling van een plaveiselcelcarcinoom is het belangrijk de huid te controleren. Als er een bult of kleine wond ontstaat die niet binnen enkele maanden vanzelf weer weggaat, is het verstandig naar de huisarts of huidarts te gaan.

Ook is het verstandig erop te letten dat uw lymfeklieren niet groter worden. Te veel in de zon zitten moet u niet doen. Zie ook de folder “Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon”.